За Черноморец

Чермоморец се намира на 24 километра югоизточно от град Бургас, по Южното ни Черноморие. С решение на Министерски съвет от 02.12.2009 година е град. Географското му местонахождение е падина край самия бряг на малък залив с формата на подкова. От стари времена гърците го наричали „Агиос Никас“, в превод  „Свети Никола“. Така се е наричало селището до 1951 година. На изток се намира остров  „Свети Иван“. В близост е Странджа планина . На север нос „Емине“,  на юг Аркутино. Климатът е мек.

Близо десеткилометровата плажна ивица около Черноморец е разделена  на четири плажа. Те са Централен плаж, залив “Вромос”, къмпинг „Градина“ и къмпинг „Черноморец“. Всеки един от тях е уникален и различен по свой собствен начин.

Когато говорим за Черноморец  не може да не споменем православният храм  „Свети Никола“. След опожаряването му  през 1994 година , където огънят стопява даже металните свещници в пепелта хората откриват три неща дървен кръст, евангилие и икона на светеца  – Свети Никола. 

В града на плажа „Вромос“ работи единствената подводна археологическа експедиция .Находките там са уникални и се свързват с такива направени преди няколко години до военното поделение.  Под  водите на залива е открито древно търговско селище, тържище с уникална за времето си канализация от глинени тръби, скрепени с хоросан. Става въпрос за периода на Елинистическата епоха през четвърти-трети век преди Христа. Като най-ранни от тях са гръцките амфори – пети век преди Христа, каменни блокове от зидове. Цялото селище е разположено на площ от два декара.

черноморец

В момента в град Черноморец от няколко месеца върви подписка за връщане на старото име на селището, сменено през 1951 година. Местните жители желаят то да бъде такова, какато преди 1951 година – Свети Никола. Сигурни са че, през вековете светецът бди над всички и закриля селището. Малко са формалностите, които ще бъдат нужни да се извършат след тази евентуална смяна, успокояват от Местния инициативен комитет. Инициативата подкрепят отец Стилиян, местното църковно настоятелство и почти всички жители на красивото градче.

Черноморец е най-новата атрактивна точка за младите за лято 2017. Очакват се щури партита по плажовете, а за тези, които искат почивка и спокойствие със семейството, Черноморец предлага уникално добри местенца за отдих, далеч от шума на градовете.
Тук ще откриете, че лятото в Черноморец е най-добрият ви избор за тази година! Очакваме ви!