Какво да посетим около Черноморец – Крепостната стена

крепостна стена черноморец

Крепостната стена и останките в Созопол

Почивката в Черноморец задължително се свърза и с отскачане до близкия град Созопол. Мястото е сред предпочитаните от туристите за посещение при всяко летуване. Разположението и е на брега на морето и гледката от там и през деня и вечер е неповторима. В днешни дни около крепостната стена има множество ресторанти предлагащи морска кухня и местни специалитети.

Посещението на стария Созопол е много приятно и една почивка в Черноморец предполага разходка поне до стената, ако не и в цялата стара част на града. Макар и не толкова богат на исторически и културни паметници като Созопол, Черноморец е отлична изходна точка за всякакъв вид туризъм. И за разлика от съседните по – големи курорти градът се отличава с малки и очарователни места за настаняване, повече тишина и спокойствие.

Старата част на Созопол е архитектурен и археологически резерват от 1974г. Чар и възрожденско настроение придават строените в този стил къщи, датиращи от 19-ти и 20-ти век. В целият резерват има много църкви, като една от най – посещаваните от туристите е тази при манастира Свети Апостоли. Към резервата, освен църквите се причисляват още няколко музея: Етнографски, при крепостната стена и Художествената галерия. Къщите, включени в ансамбъла на стария Созопол са със запазен автентичен вид и разпределение.

Наред с множеството църкви и къщи в старата част на Созопол, комплексът от архитектурен тип Южна крепостна стена и кула е прекрасна и много интересна смесица от паметници от различни епохи.

Множество некрополи са открити в някои местности около града като Буджака, Харманите и Калфата, а целият стар град е бил обграден с крепостна стена. От нея до днес са запазени само някои части, като на места те достигат до 3 – 4 метра. Останала е и една от кулите, които по датировка и исторически сведения е строена около 511г.

Създадена по времето на траките и достроявана от следващите племена и народи населяващи територията около Созопол е и крепостта Ранули. При почивка в Черноморец и отправна точка от там до крепостта се достига, като се навлиза в резервата. Самото здание е на 12км. от Созопол и пътуването до него и обратно ще отнеме повече време. До Созопол, а и не далеч от самият град Черноморец е разположен най – големият остров по българското Черноморие -Свети Иван. На това място през 2010г. е направено едно от най – забележителните археологически открития – мощи на свети Йоан Кръстител. До остров Свени Иван може да се достигне с лодка, която тръгва от пристанището на Созопол. Почивката в Черноморец не задължително преминава на плажа – почитателите на религиозния туризъм има какво да видят в съседните населени места.