Празници на изкуствата Аполония – почивка в Черноморец

Почивка в Черноморец от много хора се съчетава с посещение на туристическите забележителности около града. Често гостите се настаняват в градчето с цел да си осигурят ползотворна и тиха отмора през нощта, а в слънчевите часове се отдават на разходки. Освен многото туристически атракции в околността, едно събитие всяка година подканя гостите по цялото южно Черноморие да го посетят. Това са празници на изкуствата Аполония.

За първи път това мероприятие е проведено през 1984г., а продължителността е 10 дни. През 2016г. Празниците ще се състоят от 1-ви до 10-ти септември, като се продължава традицията фестивалът да е в края на лятото.
Немалко любители на изкуството и най – вече на киното предпочитат да планират своята почивка в Черноморец по време на Аполония. От една страна в този период хотелите в Созопол са с много висока запълваемост на капацитета, а от друга морското градче е по – спокойно и плажът му предлага повече места.

Какво може да се види на Аполония?

Всяка година фестивалът привлича български и чужди творци, които представят своите произведения областта на литературата, изкуството, театъра, киното, класическата музика и набиращият все повече почитатели джаз. Мероприятията се провеждат на няколко места в града – Художествената галерия в Стария град, читалище Отец Паисий, Археологическият музей и Амфитеатър Аполония. Многото заглавия от областта на киното и театъра, чиито премиери са именно на Празниците карат почитателите на творците индивидуално или цялостно на сцената и киното да предприемат своето посещение на море именно по това време.
В последните години концертите, които се провеждат в дните на Аполония са на много известни и познати български и чужди групи и изпълнители, които допълнително разширяват обхвата на събитието.

Почивка в Черноморец и Аполония

Когато се мисли за посещение на фестивала задължително условие е по – ранното резервиране на място за настаняване. Близостта на града до Созопол и удобният транспорт – може да се стигне както с обществени автобуси, така и с личен автомобил кара много хора да предпочетат почивка в Черноморец, пред нощуване в Созопол.
Посещението на различни събития от фестивала по никакъв начин не отменя поне една визита на плажа. По това време на годината – в края на лятото ивиците и на двата курорта не са толкова натоварени. На плажа на Черноморец няма толкова много заведения, а водата е по – чиста и плитка. С наближаване на края на сезона почивката в Черноморец става все по – тиха и спокойна и на последно по – важност по – евтина. Очарователните и много приятни къщи за гости градчето са отлично място за отдих преди следващото събитие от Аполония.

почивка черноморец