Какво да посетим при почивка в Черноморец – Остров Света Анастасия

Едновременно съчетание на релакс и много възможности за туризъм на морето? Решение на тази дилема е почивката в Черноморец. Приятното и тихо градче е отправна точка за много приключения като посещение на остров Света Анастасия.

Малко история и транспорт за остров Света Анастасия

Островът се намира в Бургаския залив, на малко повече от 6 км. от град Бургас. Старото име на мястото в периода от 1945г. до 1990г. е Болшевик. На мястото се намира манастирът Света Анастасия. Години наред островът се смята за любимо място на много писатели, а поетът Христо Фотев е бил наричан в продължение на много време „губернатор“. В днешни дни, след реконструкция и спечелено финансиране по европейски проект, община Бургас прави райското кътче достъпно за туристи. Възстановен е транспорта до Света Анастасия, като корабът, пътуващ до там тръгва от не по – малко очарователната морска гара на Бургас.

При почивка в Черноморец без собствен транспорт, може да се ползва обществен такъв, който обикновено обслужва маршрутите по линията Бургас – Созопол. Точна информация за разписанието и цените на транспорта до Бургас може да се получи на място в курорта. След пристигането в Бургас до остров Света Анастасия корабчето тръгва през определен интервал от време, като разписанието се актуализира всяка година. Транспортът се осъществява с общинският катамаран наречен „Анастасия“. Актуалните цени са 12 лв. за двупосочен билет в натоварените летни дни от Юни до края на Септември. Ако почивката в Черноморец е със собствен транспорт, то автомобилът може да се остави на паркинг до Морската гара.

Какво може да се направи на острова?

Много от туристите отседнали за почивка в Черноморец, но решили да посетят остров Света Анастасия имат възможност да се наслаждават на своята обиколка както чисто туристически, така и гастрономически.
Почитателите на обиколките и научаването на нови неща имат възможността да посетят музеят, разположен на втория етаж на манастирската сграда. Там са разположени различни експозиции посветени на различни епохи от неговото развитие, като техния брой е общо шест, а тематиката премивана от първите намерени артефакти на мястото, през годините, в които е бил затвор до съвременните дни.

Входът за музея по последната актуална информация е 6 лева за възрастни, има отстъпки за групи, а деца до 7г. посещават мястото безплатно.
До острова има три много интересни скални образувания – Вкаменения пиратски кораб, Гъбата и Дракона. Тяхната мистериозна история може да се научи както при почивка в Черноморец, така и при посещение на острова.
За гостите, чиято почивка в Черноморец не е била достатъчна за да се опита местната кухня в ресторанта на остров Света Анастасия се предлагат морски специалитети приготвяни по стари, традиционни рецепти.

остров света анастасия вила велиана