Какво да посетим в Черноморец

черноморец

Какво да посетим в Черноморец – Храм Свети Никола

Почивката в Черноморец неотменно е свързана и с посещението на някои от най – интересните места около и в града. Дори предварително да няма начертан план за разходка, в къщите за гости домакините дават подробни указания какво да се види и как да се стигне до там.

Изключвайки множеството атракции в съседния много близък град Созопол, в Черноморец също някои красиви и запомнящи се места. Едно от тях е храмът Свети Никола. До не толкова отдавна през 1951г. селището се казва именно така, а почивката е в населено място тип село, защото Черноморец е със статут на град от по – малко от 10 години – от 2009г.

Храмът Свети Никола е построен през далечната 1858г.

На мястото на сегашната сграда преди се е разполагал най – старият параклис в населеното място. Изградената църквата лежи върху една стара легенда, която всеки местен знае. След корабокрушение във водите на Созополския залив гръцки моряци се спасяват с помощта на иконата на свети Никола, която изплува от потъващия кораб. В знак на признателност и благодарност моряците оставили като подарък на местните иконата. Храмът е построен и кръстен именно на този светец, който се смята за покровител освен на рибарите и закрилник на местните жители. При почивка в Черноморец иконата още може да бъде видяна и пред нея да се помолят.

Според археологически данни на мястото на днешния храм преди много време е имало древно култово светилище. Храмът е изграден на мястото на древно култово светилище, а ключов момент от неговото съществуване е Руско – турската война. По време на нея голяма част от църковната утвар е унищожена. Макар и възстановена по – късно през 1995г. църквата отново е сполетяна от нещастие – много голяма част от нея е унищожена от пожар. Интересна и любопитна информация за развитието и миналото на църквата се научава с много подробности по време на почивка в Черноморец. Повечето местни собственици на къщи за гости с радост ще разкажат интересни истории за това място.

Храмът свети Никола е напълно възстановен като му е поставен дървен иконостас дело на майстори от Смолян. След инцидента остават малко на брой реликви – резбован дървен кръст с обков. Свещници, подарък от руските войски пребивавали в града – напрестолно евангелие и чудотворната икона на Свети Никола. В днешни дни почивката в Черноморец трябва да мине през храма, защото според легендите иконата на светеца е чудотворна. Отвън има уникална по рода си градина с цветя и дървета, която е отличителна за храма и е наричана често райска.