Влизайки в кметството на град Черноморец на очи веднага се набива голяма снимка. Правена в началото на миналият век, на нея се вижда голям селски мегдан, весели жени, мъже, деца и много млади хора, облечени в характерните за тази епоха сукмани, поли, забрадени с бели кърпи. На средата на мегдана се вие голямо кръшно хоро. Тези хора са част от историята и са основателите на днешния град Черноморец. Но връщайки се още назад във времето, историята ни разказва и много легенди.

Една от тях, най-известната, е за един византийски търговец. Събитията се развиват през 17-18 осемнадесети век. Един търговец, пътувайки сред бурните вълни на Черно море, на кораб пълен със стока, го застига буря. Отчаян, търговецът дава обет пред Бог, че ако се спаси, на мястото, където го изхвърли бурята, ще построи параклис. Така и става. На нос Акра той издига параклис и го нарича на покровителя на моряците и рибарите свети Никола. Друга легенда, разказвана от местните хора е за кораб с моряци, пътуващи в Черно море. Корабът се разбива на брега на сегашното селище. Всички моряци остават живи и здрави, защото с тях е била икона на свети Никола. В знак на благодарност към светеца-спасител те построяват параклис.

Може да има и други такива предания и легенди, които местните не са успели да съхранят, но по-важното е, че всички те са свързани със светеца Никола, който и до днес е покровител на местните.

Историята на селището продължава да се развива по мнго интересен начин. Пак през този период 17-18 век група семейства, около двадесет на брой, прокудени от различни крайморски селища, се заселват да живеят около този параклис. Там вече съществувал чифликът на заможна созополска фамилия. Той започнал да продава и да дава под наем от земите си на новопристигналите семейства. Така се родило селището Свети Никола, съществувало под това име до 1951 година. А като официална година за  възникването му е обявена далечната 1728 година.

Ако разгърнем страниците на историята в още по-далечни времена, ще разберем и много други интересни факти. Те станаха реалност благодарение на направените подводни археологически проучвания на сегашния залив Вромос.

В периода четвърти трети век преди Христа, днешният Черноморец е било древно търговско селище. За всичко това говорят древните каменни зидове, сред които са  открити строителна и битова керамика, ранноримски амфори, така наречените плоски коринтски керемиди и други съдове. Цялото селище се разпростира на площ от два декара. Предполага се, че тази търговия се е извършвала по море. И всичко това е било пренасяно с кораби. Тези находки имат връзка с археологическите разкопки от 80-те години на миналият век до военното поделение на селището. Там бяха открити ценни етнографски паметници.

Всичко това или част от него  се намира в Историческия музей, който съвсем скоро ще отвори врати и ще ни потопи в миналото на това приказно селище.